2015 yılının ilk çeyreğinde yapılan açıklamalar SEO sektöründe bir hareketliliğe sebep oldu. Zaman zaman özellikle Google mühendislerinin arama motoru algoritmalarının güncellemeleriyle ilgili açıklamalar söz konusuydu ancak bu seferki biraz telaşa sebep oldu. Çünkü Google arama sonuçlarını site ziyareti veya site kalite değerlerine göre değil yazıların, içeriğin doğruluk derecesine göre sıralayacağı konusunda çalışmaların olduğu söylendi.

Özgün içerik üreteceğim ve Google da üst sıralara çıkacağım diye bilinçsizce makale yazanlar, bilgi sahibi olmadıkları konularda sırf aralara anahtar kelimeleri yerleştirmek SEO konusunda iyi bir yöntem olduğunu düşünenler aslında nelere sebep olacaklarını düşünmemektedir. Özellikle sağlık, tıb ve akademik bilgi konularında.

Özgün makale yazarak SEO için iyi bir şey yapmaya çalışırken bir insanın hayatı ile oynayabiliriz veya sakat kalmasına sebep olabiliriz. Profesörler, Eğitim Bilimciler yılların çalışmaları sonucunda bir bilgiye zar zor ulaşırken, SEO düşünülerek makale yazan editörler, kişiler kendi bilgilerinin yettiği kadar, duydukları kadarıyla akademik eğitim bilgileri konusunda bir şeyler yazmamalıdır.

Bu durumu şu örnekle açıklayabiliriz. Dişiniz ağrıyor ve siz oto tamircisine gidiyorsunuz. Sonuçta ikisi de kerpeten kullanabiliyor diye diş çekebilir (mi)? Aynı şekilde bir akademisyen ile SEO uyumlu makale yazmaya çalışan bir kişinin ortak noktası genelde yazı yazabilmeleridir ancak önemli olan hangisinin dişi daha sağlıklı yöntemlerle çekebileceğidir.

İşte tamda bu yüzden ben Google’ın böyle bir çalışma yapmasını çok doğru buluyorum. “Diş ağrısına ne iyi gelir” diye yapılan aramalarda SEO’su iyi olan site önce çıkar ve yanlış bilgiler insanlar tarafından uygulanabilir.

Yukarıda bahsettiğim durum yüzünden birçok SEO uzmanı sıra kaybetme telaşına düşmüştür. Bence bu gereksiz bir telaştır. Çünkü Google arama algoritmalarını sadece bir kritere göre ayarlamaz. Üstelik bu konu sadece Sağlık, Eğitim, Bilimsel Gerçekler, Tıbbi konuları kapsayacağı ile ilgili açıklamalar söz konusu.

Diğer konularda da tabi ki içerik üretimi, özgün makale yazma durumu devam edecektir. Eğer siz sitenizde “diş ağrısına keçi dışkısı iyi gelir” gibi bilimsel gerçeklikten uzak bir şey yazmadıysanız heyecan yapmanıza gerek yok. Eğer ki yazdıysanız bir zahmet alt sayfalara düşün zaten.

Fakat şu da bir gerçek, eğer siz içeriklerinizi ziyaretçilerinize göre değil de Google’a göre yazdıysanız zaten bugün değilse bile yakın gelecekte yapılacak bir algoritma güncellemesi ile sıra kaybetmeniz son derece doğaldır. Ben özellikle bu konuya SEO Konferansı İzmir’de de dile getirilmiştim.

Kısacası;

Google’ın sağlığımızı ve akademik bilgi birikimimizi ilgilendiren bir konuda böyle bir çalışma içerisinde olması yerinde olmuş. Dilerim biran önce arama sonuçlarına da yansır bu durum.

Proje Gelişim Süreci